Jag älskar korvstroganoff gjord på Falukorv. Men eftersom jag inte äter kött får jag köra veganska korvar. Och det går lika bra. Och det tycker alla i familjen också. Men i de vegetariska korvarna, som jag har tillgång till i mina mataffärer, är det veteprodukter i och de är alltså alltså inte glutenfria. Därför provade jag igår att ersätta korvarna med svamp och svarta bönor. Det funkar finfint det också.
 
 

KORVSTROGANOFF

 

 

4 portioner

 

6 veganska korvar (kan bytas ut med svamp)

2 stora gullökar

1 liten vitlöksklyfta

Olja till stekning

400 gr krossade tomater

400 gr passerade tomater

50 gram soltorkade tomater ( kan ersättas med tomatpuré)

1 1/2 dl sojagrädde

1/2 -1 tsk rosmarin

2 msk soja

Salt efter smak

Ev. Persilja

 

Skär korvarna i slantar och stek i olja till de har fått yta och färg. Skiva löken och stek tillsammans med korvarna. Pressa i vitlök. Mixa eller hacka de soltorkade tomaterna. Häll i alla tomatsorterna med korv och lök. Smaksätt med soja, salt och rosmarin. Låt puttra i 10 -15 minuter. Häll i sojagrädden. Servera med ris.

hittarecept.se

 

 

 

 

                                                           MANDEL-  OCH CITRONKAKA

 

4 portioner

 200 gr sötmandel

8 st dadlar

1/2 dl vatten

250 gram fin tofu

1 dl kokosolja

3/4 dl ljus sirap

Rivet skal av två citroner

Saft från två citroner

3 tsk vaniljsocker

Ev. gul karamellfärg och citronarom

 

Rosta mandlarna lite i en kastrull. Mixa dem tillsammans med de urkärnade dadlarna och vatten till grovkornig massa. Tryck ut i en form ca 15 cm diameter. Mixa den avrunna tofun, kokosolja, citronskal, citronsaft, sirap och vaniljsocker till jämn smet. Smaka av och tillsätt ev karamellfärg och citronarom. Bred ut smeten  på mandelbotten och ställ formen i kylen några timmar. Servera med flagor av mandel eller mörk choklad (vegansk). Eller både och.

 

 
 
hittarecept.se

 

 

 

GLUTENFRIA BRÖD

 

 

12 stycken

 

1 dl hela linfrön

2 dl kokande vatten

4 dl rismjöl

4 dl bovetemjöl

1 dl potatismjöl

1 1/2 msk psylliumfrön

1 tsk brödkryddor

1 tsk salt

50 gr jäst

1/2 dl rapsolja

4 dl kallt vatten

 

Lägg linfrön i det kokande vattnet och låt svälla 15-20 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Lös upp  jästen med olja och vatten. Blanda i linfröblandningen med de torra ingredienserna och blanda sedan i de jästblandningen, Låt jäsa i 30 minuter. Häll ut degen på rismjölat bakbord och dela degen i 12 bitar. Rulla till bullar och lägg på smord plåt. Värm ugnen till 250 grader. Låt bullarna jäsa 30 minuter och grädda i ca 20 minuter till de har fått fin färg.

hittarecept.se