BROCCOLIPAJ (Glutenfri)

 

4-6 portioner

Pajdeg:

100 gr margarin (vegetabiliskt)

3 dl bovetemjöl

1 dl potatismjöl

1 msk psylliumfrön

1 tsk salt

1/2 dl vatten

 

Fyllning:

300 gr färsk broccoli

2 gullökar

2 morötter

2 1/2 dl sojagrädde

1 dl coconut cream (blue dragon)

1 msk linfrön

3 msk vatten

1 tsk salt

 

Topping:

1/2 dl sesamfrön

1/2 dl sötmandel

1/2 dl rostade saltade cashewnötter

2 msk b-jäst eller näringsjäst

 

Finfördela margarinet med en kniv i en bunke. Tillsätt mjölsorterna, psylliumfrön och salt och blanda med smöret. Häll i 1/2 dl vatten och knåda ihop till en deg. Ställ in i kylen en halvtimme. Under tiden degen står i kylen, skär broccolin i mindre bitar och löken till ringar. Stek grönsakerna till de har mjuknat lite. Ställ åt sidan. Hyvla sedan ner morötterna med en potatisskalare i broccoliblandningen, Koka upp 3 msk vatten och lägg i linfrön, ställ åt sidan i 10 min för att svalna och svälla. Blanda i en skål sojagrädde. coconut cream, linfrön och salt. Smörj en rund form och tryck ut degen längs kanter och botten. Förgrädda i 225 grader till pajskalet fått gyllenbrun färg. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Lägg i grönsakerna i pajskalet. Häll över sojagräddsblandningen. Grädda i ca 30-40 minuter. Om pajskalskanterna blir för gräddade, lägg över folje eller bakplåtspapper. Sojagräddsblandningen ska helt ha stelnat när pajen är klar. Rosta sesamfrön och mandlar i en stekpanna. Mixa dem med cashewnötter och jäst och en msk vatten,

När pajen är klar ta ut den och låt svalna. Lägg på toppingen och servera.

 

hittarecept.se
 

GLUTENFRIA BAGLAR

12 st

 

 5 dl vatten

2 tsk torrjäst

1 tsk strösocker eller råsocker

3 msk malda psylliumfrön

1 msk råsocker

2 1/2 dl rismjöl

2 dl bovetemjöl

1 dl potatismjöl

1 1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

1/2 tsk kanel

1/2 dl Maizena för utbakning

Sesamfrön till topping

1/2 dl sojamjölk för pensling

 

Värm vattnet till ca 40 grader. Blanda vattnet, 1 tsk socker och jästen i en skål. Låt stå i 10 minuter. Under tiden blanda 1 msk råsocker, mjölsorterna, salt, bakpulver, psylliumfrön och kanel i en bunke. Blanda i jästblandningen till en deg. Forma med hjälp av maizena på händerna 12 bullar. Platta till de något och gör ett hål med tummen i mitten. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 45 minuter. Koka upp vatten och sätt på ugnen på 200 grader. Lägg i 2-3 bullar i taget i det kokande vattnet och låt de koka försiktigt 2 minuter på vardera sida. Man får vända dem med en slev. Ta upp dem och lägg tillbaka på bakplåtspappret. Lägg på sesamfrön direkt medan de är fuktiga. Grädda i 25 minuter. Låt de svalna av innan servering.

hittarecept.se