MOROTSÅS

  

4 portioner

 

1 kg morötter

2 gullökar

1 vitlöksklyfta

Olja till stekning

500 gr passerade tomater

3 dl sojagrädde

250 gr krossade tomater

3 msk tomatpuré

Salt och kryddor efter lust och smak

 

Skala och riv morötterna på den grova sidan på rivjärnet. Fräs löken och pressa vitlöken ner i en oljad stekpanna. Lägg i de rivna morötterna och fräs tillsammans med löken. Blanda i tomatpuré och övriga tomatsåser. Låt puttra ihop 5 minuter. Häll i sojagrädden och krydda. Låt puttra ihop på svag värme i 10 minuter. Servera med pasta.

 

 

hittarecept.se
 

 

MISOKRYDDAD SPENAT- OCH AVOKADORÖRA

 

4 portioner

 

400 gr färsk spenat

3 mogna avokado

1 vitlöksklyfta

3 msk vit misopasta ( jag hade Blue dragons instant misosoppa hemma och i den ligger portionspåsar med misopasta och jag använde tre stycken påsar)

1 msk rapsolja

1/2 lime

Rostade sesamfrön

 

 

Koka upp spenaten i tre minuter. Häll av och pressa ur det mesta av vattnet. Mixa avokado, misopastan, vitlöken och olja. Pressa i saften av lime. Rör ihop med spenaten. Toppa med eller blanda i sesamfrön. Servera med t tex finriven stekt vitkål, pasta eller bakpotatis.

 

hittarecept.se
Som vegan kan man lätt hamna i ett läge där man gärna äter mer av sötsaker, pasta, bröd och vitt ris. När jag går ut och äter veganmat kompenserar gärna kockarna måltiden med mycket bröd och söta saker. Oändligt många recept på söta veganska bakverk finns men goda recept på vardagsmat är inte lika omfattande. Eftersom jag inte heller äter gluten och bara socker vid enstaka tillfällen är det en utmaning att få en god näringstät måltid. 
Min äldste son tränar flera timmar om dagen och han äter gärna kolhydrater men de ska innehålla så mycket näring som möjligt. Så inget ris, ingen potatis, ingen majs finns just nu på menyn hemma hos oss. Quinoa, bönor och vissa linser är goda ersättare.
För säkerhets skull, testade jag Livsmedelverkets kostregistrering "Matvanekontrollen" för att se hur jag ligger till näringsmässigt under en vecka (men då äter jag vitt ris, majs och potatis till lunch ibland). Matvanekontrollen är inte en fantastisk hemsida utan ganska besvärlig och omständlig att arbeta med men jag registrerade allt jag åt under en vecka. Och resultatet blev att jag ligger perfekt i rekommenderat dagligt intag (RDI). Man kan alltså säga att jag är en näringstät glutenfri vegan.
 
Passar på att lägga ut en bild på glutenfri vegansk köpt majonäs som finns på de flesta matvarubutikerna
 
 
 
.
 

 
hittarecept.se