SCONES

 

3 kakor

 

1 dl bovetemjöl

1 dl sojamjöl

2 1/2 dl rismjöl

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

1 dl pumpakärnor

1 dl mild rapsolja

(1 msk socker eller honung)

2 msk linfrön

1/2 dl vatten

2 dl sojamjölk eller vatten

 

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp 1/2 dl vatten och häll i linfröna. Låt stå och svalna något. Blanda övriga ingredienser med linfröblandningen och arbeta ihop till deg. Lägg ett bakplåtspapper på plåt och dela upp degen med slev i tre delar.

Klicka ut på plåten. Blöt fingrarna lite och forma till sconeskakor med fingertopparna. Skär skåror i kakorna och picka hål med gaffel till ett klassiskt sconesmönster. Grädda i ugnen ca 10-15 minuter till de har fått lite färg.

 

 

 

 

 

 

 

 

hittarecept.se

SOCKERFRI SMULDEGSÄPPELKAKA

 

 

  8 bitar

1 1/2 näve naturella jordnötter

1 1/2 näve naturella cashewnötter

1 msk olja

1/2 krm salt

1 krm chiliflingor

3 stora eller 4 små MOGNA bananer

3 stora söta äpplen

2 krm salt

1/2 dl vatten

1 knivsudd vaniljfrön

1 1/2 tsk bikarbonat eller bakpulver

2 msk linfrön

2 dl mandelmjöl

2 dl glutenfria havregryn

3/4 dl mild olja

Kanel

  

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda nötterna med oljan, salt och chili. Rosta i ugn tills de har fått färg. Ta ut och hacka till mindre bitar. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

Olja en kakform. Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i formen tätt. Krydda äpplena med kanel efter smak. Sätt in formen med äpplena i ugnen och låt de "smälta" något i ugnen i 20 minuter. Mosa bananerna i en skål. Koka upp vattnet och häll i linfröna tills de har svällt. Blanda i alla övriga ingredienser i skålen och sist linfröblandningen. När äpplena är klara, ta ut från ugnen och lägg på smeten jämt över äpplena i formen. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och baka kakan i ca 20 minuter till den har fått fin färg.

 

hittarecept.se

ELIS FAVVO-NÖTKAKOR

 

 

20 st

 

100 gram kokosfett

3 dl hasselnötskärnor + 20 stycken för dekoration

1 1/2 dl sötmandlar

1 krm salt

2 1/2 msk sirap eller honung

1 1/2 msk maizena

1 vaniljstång

1 tsk vatten

 

Sätt ugnen på 225 grader. Gröp ur vaniljstången så att innehållet mäter ca 1/2 krm. Häll i alla ingredienser i en matberedare. Klicka ut 20 stycken klickar med två teskedar på plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna och forma försiktigt den utklickade degen till toppar. Tryck ner en hasselnötskärna i mitten. Grädda 5-10 minuter i ugnen. Låt svalna minst en halvtimme.

 

 

 

hittarecept.se