MIDSOMMARTÅRTA
Tårtbotten
2 mogna banander
200 gr sötmandlar
200 gr hasselnötter
3 rågade msk sirap (eller honung)
1 nypa salt
Topping
300 gr bär (eller frusna jordgubbar/rabarber)
1 rågad msk sirap (eller honung)
1 knapp krm vaniljfrön
1 banan
Cashewgrädde
3 dl naturella cashewnötter
1 tsk sirap (eller honung)
1 knivsudd vaniljfrön
Ca 1 dl vatten
Lägg cashewnötterna i vatten under natten. Häll av vattnet och mixa nötterna med ca 1 dl vatten. Blanda i sirap och vaniljfrön. Mixa till gräddlik konsisitens. Man behöver stanna mixern några gånger och skrapa ner nötblandningen från kanterna. Ställ i kylen över dagen.
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa hasselnötter, mandlar, bananer och övriga ingredienser till tårtbotten i en matberedare. Klipp ett bakplåtspapper efter en rund kakform och lägg i botten på formen. Pressa ut nötmassan på bakplåtspappret och grädda i 20 minuter i varm ugn tills kakan fått färg och fast yta. Ta ut och låt svalna.
Mixa alla ingredienser till toppingen och ställ i kylen.
När tårtbotten har svalnat. Lossa kanterna med kniv och ta bort bakplåtspappret från botten. Tippa tillbaka tårtbotten i formen. Lägg på toppingen och ställ in i frysen en stund konsistensen stelnat något.
Spritsa eller bred ut caschewgrädden på toppingen och dekorera med färska bär eller något annat gott. Man kan låta tårtan stå i frysen innan man spritsat på cashewgrädden men ta fram den i god tid innan servering.
Kommentera