BLOMKÅLSRISOTTO
2 personer
Dressing
2 nävar eller ca 1 ½ dl naturella cashewnötter
1 hackad eller pressad vitlöksklyfta
½ dl havregrädde
½ msk riven ingefära
½ tsk chili flakes
½ tsk red curry paste (Santa Maria)
1 msk ketchup
Salt och peppar efter smak
2 tsk Tamari
Ca 2 msk vatten om det behövs för att tunna ut dressingen
Blomkålsrisotto
I liten eller ½ stort blomkålshuvud
1 hackad gul lök
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
Ca 2 dl havregrädde
1 dl näringsjäst
1 kruka koriander eller thai basilika
Salt och peppar efter smak
Svamp
3 stycken portobellosvampar
1 krm curry
1 krm smoked paprika (Santa Maria)
1 msk Tamari
1 tsk olja
Börja med dressingen. Rosta cashewnötterna i kastrull eller stekpanna tills de fått färg. Hacka och mixa dem med övriga ingredienser i matberedare och späd ut med vatten om det behövs för att göra konsistensen lagom flytande. Skär blomkålen i bitar och hacka i matberedaren tills de blivit som riskorn. Mixa i omgångar med lite i taget för att inte de stora bitarna ska fastna i skärbladet. Ta fram en större stekpanna eller wokpanna. Lös upp buljongtärningen med vattnet i pannan och låt löken mjukna i den. Häll på blomkålen och fräs någon minut. Späd med havregrädden tills konsistensen blir som risotto. Häll i näringsjästen och rör om. Lägg på färska kryddor. Skär svamparna i centimeterstora bitar. Fräs med oljan. Krydda och fortsätt steka med Tamari tills svampen fått fin färg. Servera risotton med svamp och överst dressing.
Kommentera