Jag skulle först och främst vilja skriva en hymn till Tomatsåsen. Men det kommer jag inte göra utan rivstarta med ett recept där den ingår. Det finns väldigt många tomatsåser beskrivna och en del av dem tar flera timmar att färdigställa. Andra tomatsåser kostar skjortan när man har använt sig av färska råvaror. Resultaten blir ändå inte överlägsna trots övertidsarbete och dyra ingredienser. Jag har valt att servera såsen med glutenfri majspasta. Funkar superbra.
 

 

TOMATSÅS MED AUBERGINE

 

 

4 portioner

 

2 medelstora auberginer

400 gr krossade tomater

400 gr passerade tomater

250 g körsbärstomater (burk)

Ca 200 gr soltorkade tomater i olja

2 medelstora gullökar

1 vitlöksklyfta

Olja till stekning

Cayennepeppar, spiskummin, salt

2 tsk kapris

Ev.  1-2 msk Sojagrädde

1 tsk balsamvinäger

Färsk basilika till servering

 

Dela auberginerna på längden och skär de sedan i 3 cm tjocka skivor. Lägg de på hushållspapper på en plåt och salta med 1 1/2 tsk salt. Låt stå i 20 minuter. Torka sedan av dem och lägg dem på bakplåtspapper och plåt. Krydda dem med cayennepeppar och spiskummin efter smak. Sätt ugnen på 250 grader och häll på 1 dl vatten på auberginerna. Låt grillas i 20 minuter men vänd de efter 10 minuter. Smält den skivade gullöken och pressade vitlöken i olja i en stor panna eller kastrull. Klipp ner soltorkad tomat och fräs tillsammans med löken. Häll på krossade, passerade och körsbärstomater. Låt detta puttra när auberginerna är i ugnen. Lägg i kapris och om man vill ha en krämigare variant, lite sojagrädde. När auberginerna har fått färg häll i dem i tomatsåsen och servera med färsk basilika och pasta.

 
 
 

 

1 kommentarer

Isabella :)

05 Jan 2015 02:40

Oj! Råka komma in till din matblogg av en slump. Kunde inte sluta bläddra igenom hela, fantastisk mat-inspiration! Kommer spara länken och använda mig av det finna du har delat med dig, som en liten kok-bok i mitt egna kök :). Snyggt!

Svar: Tack Isabella, vad roligt att höra. Har legat lite lågt med nya recept men nu kommer det rulla in lite olika saker. Håll ögonen öppna.Clara
clarasveganmat.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej