SOCKERFRI SMULDEGSÄPPELKAKA
8 bitar
1 1/2 näve naturella jordnötter
1 1/2 näve naturella cashewnötter
1 msk olja
1/2 krm salt
1 krm chiliflingor
3 stora eller 4 små MOGNA bananer
3 stora söta äpplen
2 krm salt
1/2 dl vatten
1 knivsudd vaniljfrön
1 1/2 tsk bikarbonat eller bakpulver
2 msk linfrön
2 dl mandelmjöl
2 dl glutenfria havregryn
3/4 dl mild olja
Kanel
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda nötterna med oljan, salt och chili. Rosta i ugn tills de har fått färg. Ta ut och hacka till mindre bitar. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Olja en kakform. Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i formen tätt. Krydda äpplena med kanel efter smak. Sätt in formen med äpplena i ugnen och låt de "smälta" något i ugnen i 20 minuter. Mosa bananerna i en skål. Koka upp vattnet och häll i linfröna tills de har svällt. Blanda i alla övriga ingredienser i skålen och sist linfröblandningen. När äpplena är klara, ta ut från ugnen och lägg på smeten jämt över äpplena i formen. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och baka kakan i ca 20 minuter till den har fått fin färg.
Kommentera